Sağlığın Başı, Aşı
Bağışıklama en etkili koruyucu sağlık önlemlerinden biridir. Birçok ülkede, aşı sayesinde önlenebilir hastalıkların çoğunun vakalarının sayısında ciddi oranda azalma sağlandığı gibi tamamen ortadan kalkan hastalıklar da mevcuttur.
Aşı programları, aşılanmış çocuğa doğrudan yarar sağlar. Ayrıca, topluluk (sürü) bağışıklığı yoluyla aşılanmamış kişilere dolaylı olarak yarar sağlar. Topluluk bağışıklığı ile aşılama için çok küçük olan çocukları ve aşıların uygulanamadığı kişileri de korumuş oluruz.
Ülkemizde rutin aşı takvimine göre çocuklara Hepatit A ve B, verem, difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, Hemofilus influenza tip B, konjuge pnömokok, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşıları her çocuğa ücretsiz uygulanmaktadır.
Rutin aşı takvimi dışında olup özel olarak uygulanan aşıların başında ise rotavirüs aşısı ve meningokok aşısı gelmektedir. Ayrıca mevsimsel grip (influenza) aşısı, COVID-19 aşısı ve HPV aşısı da çocuklarda isteğe bağlı uygulanabilmektedir. Bebeğin veya hastanın yaşına, varsa ek hastalığı gibi durumları göz önünde bulundurarak bu aşıları önerebiliyoruz.
Sağlık çalışanları, ebeveynler ve diğer bakıcılar tarafından aşıların zamanlaması da dahil olmak üzere önerilen aşı programlarına uyulmaması, çocukları yaşamı tehdit eden aşı ile önlenebilir birçok hastalığa karşı duyarlı hale getirir. Bu yüzden unutulmamalıdır ki; herşeyin başı sağlık, sağlığın başı ise aşıdır.